Kraft er supermat! Hvorfor og hvordan koke kraft

Skrevet av
| 51 Kommentarer

Du har sikkert hørt kokken si “den gode smaken ligger i kraften”, men kanskje ikke turt å sette i gang med å lage kraft fra bunnen av selv?

God hjemmelaget kraft er i grunn veldig enkelt å lage. I tillegg er kraft svært anvendelig, både som en varmende og næringsrik drikk eller som base i supper, sauser og andre retter. Om du ikke lager kraft regelmessig anbefaler jeg deg å starte i dag!

Tradisjonen med å koke kraft er urgammel, men har i løpet av de siste årene opplevd ny popularitet.

I NYC er det for eksempel trendy å selge kraft i on-the-go kopper, og denne trenden ble virkelig etablert under fjorårets New York fashion week. Rykter sprer seg også om at dette er hemmeligheten mange kjendiser jevnlig drikker for å holde seg sunne, friske og unge.

Mange mener at kraft på flere måter er en ungdomskilde, med sin styrkende effekt på hud, hår og negler. I tillegg inneholder kraft næringsstoffer som kan gjøre underverker for muskler, ledd og fordøyelsen.

Kraft har som sagt eldgamle tradisjoner rundt om i hele verden, men denne historien fra Frankrike er spesielt morsom:

På midten av 1700-tallet var det vanlig for omreisende å ta inn på vertshus for kost og losji når kvelden kom. Ofte serverte verten suppeboller med kraft – kalt restoratifs. Denne praksisen og navnet ga opphav til ordet restaurant: et sted for å gjenopprette helse og velvære.

illustrasjonsbilde paris

Kraft inneholder mange næringsstoffer som er viktige for god helse og en sterk kropp. Det er nok ikke uten grunn at man råder om å spise kyllingsuppe eller annen kraftbasert suppe når man er syk.

I mange kulturer og land blir kraft sett på som helbredende mat, fordi det antas å ha så mange gode egenskaper.

For min del har mye av maten jeg lager blitt betydelig bedre etter at jeg startet å bruke hjemmelaget kraft. Før jeg gir deg en oppskrift og fremgangsmåte på hjemmelaget kraft, vil jeg inspirere deg til hvorfor du bør lage det.

Kraft inneholder gelatin som styrker kroppen innenfra

Å få i seg gelatin er fantastisk for kroppen!

Gelatin har lenge vært kjent for sine helbredende egenskaper, og kan virke reparerende og styrkende på:

Men hva er gelatin og hvor kommer det fra?

Når man koker kraft dannes gelatin fra et protein som heter kollagen.

Kollagen er det vanligste proteinet i kroppen vår og er den viktigste bestanddelen i brusk, sener, leddbånd og ben. Kollagen gjør rett og slett at kroppen vår henger sammen!

Når vi koker kraftbein trekkes kollagenet ut fra sitt opphav og blir brutt ned til gelatin, gjennom en prosess som kalles hydrolyse. Gelatin er det som gjør at kraften får gelékonsistens når den avkjøles.

kraft gelatin
Avhengig av hvor mye gelatin som er i kraften vil den få en geléaktig konsistens ved avkjøling .

Men hvorfor er gelatin så bra for oss?

Du har helt sikkert hørt at proteiner er kroppens byggesteiner og inngår i alle kroppens celler. Proteiner er bygget opp av en eller flere kjeder med aminosyrer. Proteiner er med andre ord ikke bare proteiner, de er sammensatt på forskjellige måter og varierer i form, størrelse og egenskaper.

Gelatin har en unik sammensetning av aminosyrer som gir anti-inflammatoriske egenskaper.

Gelatin rik på aminosyrene glycin og prolin. Disse aminosyrene har mange viktige oppgaver i kroppen. Blant annet styrker glycin funksjonen til leveren og hjelper kroppen med avgiftningsprosesser. Prolin er viktig for å bygge og styrke cellestrukturer.

Selv om dette er såkalte ikke-essensielle aminosyrer, noe som betyr at kroppen kan lage de selv, så er det likevel mange som har mangler på de aminosyrene som det finnes mye av i gelatin. Dette kan ofte ses i sammenheng med at man har problemer med hud, ledd og sykdommer knyttet til brusk og bindevev.

Gelatin vil med andre ord gi kroppen et mer balansert proteininntak. Spesielt i et vestlig og moderne kosthold der vi ikke lenger spiser noe særlig innmat og gelatinrike matvarer.

Det er ikke uten grunn at gelatin og kollagen lenge har blitt brukt som et tilskudd av både idrettsutøvere og kosmetikk-bransjen. Blant annet brukes det for å reparere og bygge opp kroppens vev.

Kraft er en god og naturlig kilde til gelatin, samtidig som man får i seg mange ekstra næringsstoffer i forhold til å kjøpe rent gelatin/kollagen tilskudd.

Vil du lese flere innlegg som dette? Meld deg på nyhetsbrevet.

Kraft; det ultimate skjønnhetsprodukt?

Kollagen er også en viktig bestanddel av huden, og bidrar til å gjøre huden smidig og myk.

Når hudceller dør og byttes ut er kollagen et viktig element i fornyelsen av huden. Når vi blir eldre produserer vi mindre kollagen, vi får rynker og blir mindre smidige i huden.

Kollagen kan derfor fungere som et bra anti-rynkemiddel og gir viktige byggesteiner til nye hudceller.

Det er derfor ingen grunn til å bruke tusenvis av kroner på dyre kremer eller kosttilskudd med kollagen når man kan lage det perfekte og naturlige anti-aldringsproduktet hjemme til billig penge.

hjemmelaget kraft
Ved å få i seg kraft kan man få reparert hud, hår og negler fra innsiden istedet for å smøre på alt mulig rart på utsiden.

Kraft kan altså være det perfekte all-in-one skjønnhetsproduktet for deg.

Kraft kan styrke fordøyelsessystemet

Kraft gir super næring til hele fordøyelsessystemet, og kan være spesielt bra hvis du har mageproblemer.

Næringsstoffene fra kraft kan normalisere magesyreproduksjonen og styrke og reparere tarmen. Kraft er kjent for å ha såkalte “healing and sealing” egenskaper i tarmen.

En sunn og frisk tarm er veldig viktig for å kunne ta opp næring fra maten og for å hindre sykdommer som alt fra matintoleranser, allergier og fordøyelsessykdommer.

Kraft gir høyere næringsinnhold til maten og mye god smak

Siden kraft er rik på vitaminer, mineraler, enzymer, proteiner og sunt fett løfter du næringsinnholdet til hele middagen.

Kraft kan brukes som base i supper, alt fra grønnsakssupper til kjøtt- og fiskesupper. Det kan også brukes til sauser og gryteretter.

Fårikål er for eksempel en rett der man får i seg mye god kraft fordi man koker bein, kjøtt og kål sammen i lang tid slik at beina gir fra seg masse god næring til kraften.

Hemmeligheten bak en smakfull suppe eller gryte er en god kraft. Buljongterninger man kjøper i butikken vil dessverre ikke gjøre samme nytten, hverken for næringsinnholdet eller smaken.

Hva passer vel bedre på en regnværsdag enn en god suppe?! ? Gresskarsuppe lagd med mye god kraft, vårløk, hvitløk og ingefær! God tirsdag!

A photo posted by Ida’s Paleo (@naturligvispaleo) on

I tillegg til at kraft er næringsrik mat for oss mennesker er det fint å kunne nyttiggjøre seg flere deler av dyret utover rent muskelkjøtt. Jeg synes det føles bra og fornuftig å bruke beina fra slaktede dyr til kraftkoking istedet for at de skal bli kastet.

Mange rynker på nesen og tenker æsj når man hører om innmat, blod og bein. Men man skal ikke mange år tilbake før man brukte mye mer innmat og kraft som basis i kostholdet.

Hele dyret ble brukt, og det var både sunn og god mat som ble resultatet av det.

Å koke kraft er enkelt

Nå føler du deg kanskje litt skeptisk og er ikke helt overbevist. Det var hvertfall jeg første gang jeg hørte om kraftkoking. Det ga meg egentlig mest assosiasjoner til fårikål og sodd. Og for meg hørtes ikke fårikål ut som noe jeg hadde lyst til å brase istand med annenhver uke. Det var altså ganske diffust for meg hva kraftkoking innebar.

Heldigvis var jeg nysgjerrig og leste om så mange helsefordeler ved å få i seg kraft at jeg satte igang. Og enklere kan det ikke bli. Det er enkelt fordi kraft så og si lager seg selv etter du har satt over kjelen, og billig fordi kraftbein er billig. Rett og slett.

Slik det alltid er første gang man skal lage noe er det greit med en liten guide og oppskrift.

Slik lager du kraft

Hovedingrediensene i kraft er kraftbein, vann og litt syre (for eksempel eddik eller sitron) i en kjele. Beina man bruker til kraft kan komme fra ulike dyr som storfe, lam, hjort og elg. Man kan også koke kraft på bein fra fugl eller fisk.

fryst kraftbein
Som regel oppbevarer jeg kraftbein i fryseren og tar det opp når jeg skal koke kraft. Dette er kraftbein fra gressforet kastrat og elg.

Kraftbein kan du få tak i flere steder, for eksempel hos slakteren, i enkelte matbutikker, rett fra bonden eller fra en jeger.

Personlig prøver jeg å få tak i kraftbein fra forskjellige dyr, og fra dyr som har vært friske og sunne. Det vil si at de helst har gått ute og spist gress i stedet for kraftfôr, eller fra ville dyr. Det er fordi dyra blir jo også hva de spiser, og det er ikke vits å lage kraft på bein fra dårlige og syke dyr.

En optimal kraft er rik på gelatin og får derfor gelékonsistens når den avkjøles. I tillegg er det viktig at kraften får stå og koke over lang tid for å trekke ut alle de viktige mineralene og næringsstoffene fra beina.

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Legg kraftbeina i en stor kjele og fyll på med kaldt vann til det dekker beina.
  2. Ha i syre og la det stå i alt fra 1 time til over natten. Syren gjør at porene i beina åpnes slik at mineralene lettere trekkes ut under kraftkokingen.
    eddik i kraftkjele
  3. Kok opp. Skum vil komme til overflaten ved oppkok, og dette kan fjernes med en skje.
    avskumming av kraft
  4. Senk temperaturen etter oppkok. La det stå og trekke rett under kokepunktet på omtrent 80 grader.
  5. Tilsett krydder som for eksempel pepperkorn, urter og oppkuttede grønnsaker. Man kan også lage kraften helt nøytral uten grønnsaker og krydder.
    kraftgryte med grønnsaker
  6. Hvor lenge kraften skal stå og trekke avhenger av hvilke type kraftbein du bruker.
    1. Kraft av kyllingbein skal trekke i 4-6 timer.
    2. Fiskebein skal bare trekke et par timer. Hvis ikke blir det limkonsistens.
    3. Kraftbein fra dyr som storfe, vilt og lam skal stå 12-72 timer.
      Det lange tidsintervallet er gitt fordi det tar minst 12 timer å få et høyt næringsinnhold i kraften – altså at mineraler, gelatin og andre næringsstoffer trekker ut fra kraftbeina og inn i væsken/kraften. Men jo lenger det står, desto mer næring trekkes ut. Kraften kan derfor gjerne stå å trekke opptil 3 døgn (72 timer).
  7. Etter at kraften har stått så lenge som den skal tar du ut beina og heller av kraften. Du kan også sile kraften hvis du ønsker det.
    ferdig kraft
  8. La kraften avkjøles før du frysen den ned eller putter den i kjøleskapet.
    kraftbolle

Når kraften avkjøles dannes det et fettlag øverst. Du kan fryse ned kraften med dette fettlaget, eller du kan fjerne fettet først. Fettet holder seg lenge i kjøleskapet, og kan brukes i matlaging.

Oppbevarer du kraften i kjøleskapet er det best å ikke fjerne fettet på toppen, fordi dette gir et lufttett “lokk” og gjør at kraften holder seg lenger.

For lengst holdbarhet er det best å fryse kraften. Husk bare å ikke fylle glassene for fulle- da risikerer du at de sprekker i fryseren.

Gjerne legg igjen en kommentar dersom du har spørsmål eller ønsker å dele din erfaring med å lage kraft.

Lykke til og god kraftkoking!

Ida

Del artikkelen
Likte du artikkelen?
88 har likt denne artikkelen

Om Ida Jakobsen

Ida Jakobsen

Takk for at du er innom min blogg! Jeg er Ida, Oslo-jente med mastergrad i molekylær biovitenskap og lidenskap for god mat og helse. Håper du fant bloggposten nyttig og interessant. Jeg startet denne bloggen for å skrive om det jeg synes er spennende innen helse, kosthold og livsstil. Jeg setter stor pris på tilbakemeldinger eller noen ord, så legg gjerne igjen en kommentar. Du kan også følge meg på sosiale medier.

51 kommentarer

  1. Alexandra

    Hei!

    Hvis jeg vil drikke en kopp kraft hver dag, hvordan er det da best å oppbevare? Flere små glass i kjøleskapet eller et stort glass som jeg heller fra? Hvis det legger seg fettlag/gelatinlag på toppen vil jeg «rote» i det hver dag når jeg åpner og heller fra det store glasset. Gjør det noe? Og hvor lenge holder en stort glass i kjøleskap hvis du åpner det hver dag? Har kanskje ikke noe å si at man åpner det hver dag heller..? Jeg er helt ny på dette:-)

    Svar
    1. Ida

      Hei Alexandra 🙂
      Jeg pleier å fryse ned kraften i flere glass og oppbevare et glass i kjøleskapet, slik at jeg alltid har noe lett tilgjengelig. Holdbarheten er ikke så lang i kjøleskapet, men jeg synes den holder fint i to-fire dager. Hvis det danner seg et fettlag på toppen holder kraften mye lenger i kjøleskapet, fordi dette fettlaget blir et lufttett «lokk» som beskytter kraften fra å bli dårlig. Jeg pleier å ta av dette fettlaget med en skje før jeg heller fra glasset. Dette fettet kan godt brukes i matlaging.
      Håper dette var et nyttig svar og lykke til med kraftkoking! 🙂

      Svar
  2. Tove

    Hei Ida.

    For første gang koker jeg kraft i opptil 3 døgn. Men det virker som kraftbein med kjøtt på er bedre enn uten kjøtt. Jeg har kokt mye kraftbein opp igjennom tidene, men aldri så lenge. veldig flott å se hva man kan putte oppi kjelen 🙂 gleder meg til fredag, da er første kjele ferdig 🙂

    takk for tips og råd 🙂

    Svar
    1. Ida

      Hei Tove,
      Takk for tilbakemelding! Gøy å høre at du eksperimenterer deg fram. Jeg har gjort meg samme erfaring, synes kraften får bedre smak hvis det er kjøtt på beina. Håper den langtidskokte kraften blir god! 🙂

      Svar
  3. Ingeborg

    Har laget denne uten syre i vannet. Ble en veldig god kraft. Skal nå lage en ny porsjon og vil prøve med syre. Skal du helle av vannet med syre i, og ta på nytt vann, når den skal kokes?

    Svar
    1. Ida

      Hei Ingeborg 🙂 Jeg pleier ikke å bytte vannet før jeg koker det opp, og synes ikke at syren (jeg pleier å bruke vineddik) pleier å sette noe smak på kraften. Lykke til med neste kraftkoking 🙂

      Svar
  4. Tone Møller Børjesson

    Jeg begynte i går. Hvor mye kraft skal man drikke hver dag. Ser att det står en kopp, men hva er en kopp? Vil fettet legge seg i årene? Bare lurer da jeg ser kraften er fet. Ser også at man kan ta av fettlaget og bruke det i matlaging. Veldig spennende dette.

    Svar
    1. Ida

      Hei 🙂 Så gøy å høre at du prøver deg på kraftkoking! Det finnes ingen fasit eller generell grense for hvor mye kraft man bør få i seg per dag. Med en kopp mener jeg 1-2 dl, og det tror jeg gir kroppen god daglig næring uten at man overdriver inntaket. Selv får jeg ikke mulighet til å bruke kraft i matlaging eller som drikke hver dag, men skulle gjerne ha gjort det enda oftere enn jeg gjør! Du kan fjerne fettet som legger seg på toppen når kraften er avkjølt hvis du ønsker det. Jeg tror at naturlig mettet fett, slik som dette, er noe mennesker har spist i alle tider og fremmer god helse. I løpet av de siste årene er det kommet mye ny forskning som tilbakeviser at mettet fett fra naturlige og animalske kilder er skadelig. Du kan for eksempel lese denne artikkelen hvis du er interessert i temaet: Forskning.no – Fant ingen sammenheng mellom mettet fett og helseproblemer
      Håper svaret mitt var oppklarende og lykke til videre 🙂

      Svar
  5. daniel jenssen

    heisann! fin artikkel. ville bare komme med ett lite tips på slutten her. jeg legger den ferdige kraften i isposer. så kan jeg knekke ut en og en bit som en liten buljong. tenker det vil være lurt for alle som skal ha litt i suppen eller litt til frokosten som tradisjons kost. da er det enkelt og velge mengde og den blir aldri dårlig. 🙂

    Svar
    1. Ida

      Hei, takk for tilbakemeldingen og tipset ditt! Det var veldig lurt 🙂 Jeg har selv opplevd flere ganger at kraften rekker å bli litt for gammel før jeg får brukt opp alt, så dette løser problemet 🙂

      Svar
      1. Milena

        Hei Ida, takk for at du deler kunnskapen din med oss som nettopp har oppdaget kraft!
        Det er en ting jeg lurer på som ikke kommer frem av noen kommentarer eller svar. Når du skal drikke kraft, la oss si en kopp, tar du frem 2-3 stk fra ispose for eksempel i en kopp og fyller på resten med vann? Eller skal du ikke tilsette vann i det hele tatt? Jeg ser for meg å drikke 3 isterninger og fylle resten av kopp med vann.? Men det kan være man skal drikke ren kraft uten å blande den med vann i det hele tatt? Med en kopp mener jeg 2dl. 2 dl ren kraft?

      2. Ida

        Hei 🙂 Jeg tenker at det kommer litt an på hvor mye smak du ønsker på kraften når du drikker den. Hvis du vil at den skal være mild kan du blande ut med mer vann, men er du glad i smaken av kraft kan du drikke den mer konsentrert. Det viktigste er jo at man synes det smaker godt og gjør godt 🙂 Mitt tips er at du prøver deg frem til hva du foretrekker, og du kan ikke gjøre noe feil. Håper du synes svaret var oppklarende 🙂

  6. Milena

    Takk for svaret Ida. Jeg har prøvd meg frem og tror kanskje jeg har funnet riktig dose, etter min smak da.

    Svar
    1. Ida

      Så fint å høre Milena 🙂

      Svar
  7. Trine H. Vang

    Hei. Jeg har laget denne kraften noen ganger nå og jeg kommer til å fortsette med det. Drikker en kopp hver dag. Når jeg har fjernet fettlaget på toppen, er den flytende kraften da fettfri? Kan du si noe om hvilke mineraler og vitaminer kraften inneholder?? Takker så mye for svar? Trine

    Svar
    1. Ida

      Hei Trine 🙂 Så bra at du har fått lyst til å fortsette med å koke kraft. Når du fjerner fettet på toppen blir kraften så og si fettfri ja. Kraftbein har et høyt innhold av mineraler som kalsium, magnesium, kalium og fosfor. Fiskebein inneholder også jod. Ved kraftkoking vil en del av disse mineralene frigjøres og gå over i vannet/kraften. Det er allikevel vanskelig å si eksakt hvor mye mineraler som frigjøres til kraften. For å maksimere utbyttet av mineraler til kraften er det som skrevet i artikkelen lurt å tilsette litt syre (f.eks. eddik eller sitron) til kokevannet. Beinmargen inneholder blant annet vitamin A og vitamin K2. Håper du synes svaret var til hjelp 🙂

      Svar
  8. Hanne

    Hei
    Jeg er ivrig kraftkoker av både kjylling og andre dyr og har alltid kraft i frysa. Men jeg forsøker å finne kalori innhold i innkokt kraft som er blitt gelatin. Jeg fjerner allt fettet før frysing, men skulle gjerne visst hvos mange kalorier jeg ca skal tenke pr 100 gram?

    Svar
    1. Ida

      Hei 🙂 Hvor mange kalorier det er snakk om pr 100 gram er jeg ikke helt sikker på, men siden du fjerner fettet blir det minimalt. I følge matvaretabellen er det visst ca. 3 kcal pr 100 gram. Altså svært lite. 🙂

      Svar
  9. Sol

    Hei!- dette var spennande!
    Har mi første gryte med kraft på oven . Tenkte når eg las innlegget ditt at når eg kokar fåreribbe til jul, brukar eg å ta vare på krafta og bruke den til potetball. Det eg har lagt merke til etter en dag er at krafta er heilt stiv gele. Så det var fint å lese kva dette egentlig var. Har to spørsmål. Når du skriv trekke»- kva meiner du med det. Kor varmt må vatnet være for at det skal ha effekt. Kan eg sette panna i steikeovnen på lav varme,og event.kor mange grader.
    Neste sp.mål: vi har god tilgang på utgangarsau,så det vert nok dei eg kokar kraft på,fordi dei går ute heile året og et minimalt med kraftfor.
    Du har ei tid på opptil 72 timar. Er det sauen som skal koke så lenge,og sist; kor du veit at det er ferdig.
    Hadde du kunne svart på dette hadde eg vorte superglad!!! Tusen takk

    Svar
    1. Ida

      Hei 🙂
      Så hyggelig å høre at du likte artikkelen min, og at du er igang med kraftkoking. Det høres ut som du har tilgang på fantastiske råvarer! Med » å trekke» mener jeg at kraften skal holde en temperatur like under kokepunktet – ca. 90 grader. Det er optimal temperatur for kraftkoking fordi kollagen løser seg effektivt opp til gelatin like under kokepunktet, og man unngår at kraften bobler og koker over. Om man lager kraften ved høyere temperatur slik at det bobler og koker, vil ofte kraften bli uklar og tykk i utseende. Dette skyldes blant annet at fettet emulgerer ved så høy temperatur, men det er ikke farlig. Du kan også sette gryta inn i stekeovnen, og stille temperaturen på 90-100 grader. Bein fra sau bør helst trekke i minst 24 timer for å få trukket ut så mye som mulig av mineraler og andre næringsstoffer. Jeg skriver opptil 72 timer fordi det kan være en fordel å la kraften trekke i flere døgn for å få maksimalt næringsinnhold i kraften. Men for å være helt ærlig vet jeg ikke akkurat hvor stor forskjell det blir på næringsinnholdet om kraften trekker i 24 eller 72 timer. Det er heller ikke noen fasit på når kraften er ferdig. Men en god regel å gå ut fra er at kraften skal trekke i minst et døgn, når det gjelder kraftbein fra vilt, storfe, sau og svin. Når det gjelder bein fra kylling/høne holder det med ca. 6 timer. Håper du synes svaret var oppklarende nok 🙂

      Svar
  10. Einar Vetvik

    Hei Ida,
    Jeg har lest din fine artikkel. Jeg har kokt kraft av hjortebein noen ganger, med godt resultat. Kan du svare meg på to spørsmål:

    1. Hordan skal forholdet være mellom vannmengde og vekt på beina? Altså – hvor mye vann per kilo ?
    2. Jeg har hatt hjortebein liggende i en bod på Verandaen min siden slakten i uken mellom Jul og nyttår. De ligger i en diger plastpose og har hatt samme temperatur som utetemperaturen i Oslo i denne tiden. Den har jo stort sett vært kaldere enn enn kjøleskapstemperatur og tidvis nokså kaldt. Men nå er det jo over 2 mndr siden slakten. Tror du at beina fortsatt kan brukes ??

    Svar
    1. Ida

      Hei Einar,
      Takk for tilbakemelding. Jeg pleier å fylle opp med vann så det dekker litt over kraftbeina, så jeg har ikke noe mer eksakt forhold mellom vann og bein enn det 🙂 Når det gjelder ditt neste spørsmål synes jeg det er vanskelig å svare på dessverre. Jeg har ikke nok kunnskap eller erfaring til å vite hvor lang holdbarhet det er på kraftbein som har ligget såpass lenge, til tross for kjølig temperatur. Kanskje du kan spørre en slakter? 🙂

      Svar
  11. marianne

    Hei!
    Jeg har kokt kraft for første gang, men den er helt flytende etter avkjøling… vil de si at det ikke er noe gelatin i den?

    Svar
    1. Ida

      Hei,
      Ja det tyder nok på at det ikke er så mye gelatin i kraften, eller at det er lav konsentrasjon av gelatin i kraften. Hvis kraftbeina du brukte ikke hadde så mye brusk og bindevev, men var veldig finskåret, kan det gjøre at kraften ikke ble så rik på gelatin. Derfor kan det være en fordel å bruke bein som har mye brusk 🙂

      Svar
  12. Hera

    Hei!
    Jeg lurer på om det er mulig for deg å lage en utskriftsvennlig versjon av oppskriftene dine, evt hele blogginnlegget, sånn at vi får med både teori og fremgangsmåte. Vil helst ikke ha med meg pcen på kjøkkenet. 😉

    Svar
    1. Ida

      Hei! Beklager så sent svar. Jeg har ikke mulighet til å få laget det akkurat nå, men skal få det til etter hvert 🙂

      Svar
  13. lars

    Hei!
    Takk for gode tips!
    Det jeg er litt usikker på er selve koketiden, da jeg nå nærmer meg 48 timer og jeg kan merke at det oftere legger seg en brun skorpe (hinne) på toppen. Kraften har trukket rett under kokepunktet under hele prosessen. Er det et tegn på at det ikke skal trekke lenger?

    Jeg har 2kg oksehale, 1kg margbein og 1kg kraftbein oppe i kasserollen.
    Kan kjøttet og selve kraften bli dårlig eller ødelagt, dersom man lar det trekke for lenge og kan man spise kjøttet når det har ligget så lenge?

    Svar
    1. Ida

      Hei Lars 🙂 Jeg har også opplevd at det blir en slik skorpe på toppen når jeg koker kraft, men har ikke tatt det som et dårlig tegn. Jeg er ikke helt sikker på hva det kommer av, men kanskje det er fordi kraften blir stående så lenge uten å røres i og da dannes det en hinne pga en liten temperaturforskjell mellom kraften og luften over.
      Jeg har ikke testet å koke kraften lenger enn 2-3 døgn, og er usikker på hva øvre grense er. Kanskje smaken ikke blir så god hvis kraften står mye lenger enn dette. Beina vil jo bare løses mer og mer opp desto lenger det står. Jeg ser ingen grunn til at kjøttet ikke skal gå an å spise.

      Svar
  14. Elisiv Sørensen

    Hei , takk for fin og lærerik side 🙂

    Jeg lurer på hvor mye kraft man bør drikke pr. dag for å oppnå helse effekt , – og hvor lang tid tar det før man ser resultat feks på neglene – at de blir sterkere ?

    Det finnes også et kost tilskudd MyoColagen i pulverform som kan tilsettes grøt og brød deig m.m. Er den bra ?

    Hilsen Elisiv

    Svar
    1. Ida

      Hei Elisiv! 🙂
      Det er litt vanskelig å komme med en eksakt anbefaling over hvor mye kraft man burde få i seg daglig, det kommer helt an på næringsinnholdet i den og hvor konsentrert den er. Men hvis du får i deg litt (ca.1-2 dl) hver dag er det sikkert veldig fint for helsa. Selv får jeg ikke til å bruke kraft daglig, men noe er bedre enn ingenting. Og alt med måte så klart, det er få ting som er sunt å få i seg altfor store mengder av.
      Kollagentilskudd er populært, men selv har jeg ikke brukt det så mye. Har hørt positiv omtale av MyoColagen, men har ikke erfaring med det selv.
      Hilsen Ida 🙂

      Svar
  15. Signe

    Hei😃 Koker kraft av hjortebein nå, men hvordan gjør du dette med tid? Eg skal på jobb i morgo, og blir vekke heile dagen, litt usikker på om eg kan ha den stående i ovnen hele dagen.. Har dessverre ingen wonderbag😕 Men kan en evt avkjøle og la Stå i kjøleskapet til imorgo kveld, eller tenker du at dette er dumt?🤔😊 Hva ville du ha gjort?

    Svar
    1. Ida

      Hei Signe! Hvis du ikke føler deg komfortabel med å ha kraften i ovnen hele dagen (60-70 grader), kan du skru av plata/ovnen når du drar på jobb for deretter å skru på når du kommer hjem igjen, og gi kraften et oppkok. Kraften holder seg ganske varm i de timene du er borte vil jeg tro, så det ville jeg ha gjort. Når kraften er ferdig er det lurt å prøve å avkjøle den relativt raskt for å hindre vekst av bakterier. Dette har ikke jeg vært så flink til, men leste det nylig. Så det kan være lurt å sette den ferdige og silte kraften i et kaldt vannbad for å sikre rask nedkjøling før man fryser den. Lykke til 🙂

      Svar
      1. Signe

        Topp😃👍 Nå skal det kokes kraft👍

      2. Silje

        Pakk gryta inn i ei dyne eller et pledd! 🙂

      3. Ida

        Takk, det er et supert tips ja! 🙂

  16. SHJ

    Hei og tusen takk for flott innlegg , gjærer det noe om man tar av varmen å koker så igjen ?

    Svar
    1. Ida

      Hei! Det skal gå bra så lenge man ikke lar kraften stå altfor lenge avkjølt i romtemperatur. Jeg har flere ganger skrudd av varmen på kvelden når jeg har gått å lagt meg, og deretter kokt opp igjen på morgenen. Det har gått fint. Jeg vet dessverre ikke hva som er «grensen» for hvor lenge den kan stå slik før man risikerer bakterievekst osv.

      Svar
  17. Liv Janne

    Hei,mye nytting info her. Fikk i dag tak i bein fra elg. Vasket ordnet og hev på kokeplaten . I det det kokte opp kom jeg på at det skulle stått noen timer/ over natten. Auda. Forringes kraften/effekten ? Fant ut at jeg bare måtte fortsette trekkingen og heller gjøre bedre neste gang. Skal få stå til søndag 😀

    Svar
    1. Ida

      Hei! Det er ikke nødvendig at beina må stå i vann før du koker opp, så kraften du laget ble sikkert veldig bra! Poenget med å la kraftbeina stå i vann med litt eddik eller syre noen timer før du koker opp er at mineraler og næringsstoffer litt lettere kan trekke ut i kokevannet. 🙂

      Svar
  18. Tora

    Hei,

    jeg prøvde å koke kraft for første gang på storfe. Hadde platen på lav varme gjennom hele natten. Da jeg sjekket kjelen denne morgenen hadde nesten alle kraften fordampet. Skulle jeg ha latt kjelen stå med lokk, eller var det meningen å skru av platen helt etter oppkok?

    Mvh. Tora

    Svar
    1. Ida

      Hei Tora,
      Lokket skal være på når kraften koker opp, og i tillegg når den står å trekker i mange timer. Ha på lokket gjennom hele kraftkokingen neste gang, så blir det nok veldig bra 🙂 Jeg pleier å ha platen på svak varme etter oppkokingen.

      Svar
  19. Nybegynner på kraftkoking

    Hei – jeg har akkurat prøvd å koke kraft for første gang, av kraftbein og oksehaler kjøpt i butikk. Jeg hadde i litt sitronsaft og lot dette trekke i en time før jeg begynte å koke det opp med div grønnsaker og urter (løk/purre/gulrøtter/laurbærblad/stangselleri/hele pepperkorn/nellik). Når det begynte å boble tok jeg det av platen. Så satte jeg det i ovnen på 60-70 grader siden det var kveld og vi er på jobb på dagtid. Der stod det i 2 døgn.

    Men det luktet forferdelig! Selve kraften går an å drikke men lukter slett ikke godt den heller. Har jeg gjort noe galt, har jeg ikke kokt det nok opp, har jeg ikke hatt det varmt nok? Jeg har fryst ned resten av kraften men vet ikke om jeg tør å bruke dette i matlaging eller om jeg orker å drikke det opp… Tror du det er «farlig» å bruke det?

    Har tenkt å prøve en gang til da jeg bare brukte halvparten av beina jeg kjøpte. Bør jeg prøve uten grønnsaker neste gang? Bør jeg ha det varmere i ovnen og kanskje koke det lenger opp? Jeg sluttet som sagt da det begynte å boble. Håper du kan gi råd til en nybegynner. Skulle absolutt ha fått til en god og sunn kraft som datteren min med cøliaki klarer å drikke.

    Svar
    1. Ida

      Hei! Ja kraftkoking kan lukte ganske intenst når det står over såpass lang tid. Det kan hende den blir bedre hvis du tar oppi grønnsaker og krydder kun i siste del, at grønnsakene feks bare ligger i kraften i 6 timer ca…Og kanskje sikte seg inn på en temperatur på 80 grader i stedet for 60-70. Jeg vet ikke om det har stor betydning på lukt eller smak, men kan være verdt å prøve. Hvis du synes det blir lenge å la den stå i 2 døgn kan du ta den etter 24 timer også. Det blir allikevel en sunn og næringsrik kraft, og kanskje du slipper at den får en like intens lukt og smak som nå. Lykke til! 🙂

      Svar
  20. Liv

    Hei!
    Takk for inspirerende informasjon. Nå er vi godt i gang med kraftkoking her i huset også! Har kokt god ertesuppe på kraft i dag og sitter igjen med en god klatt fett som lå på toppen. Leser at fettet som legger seg på toppen kan brukes i matlaging. Har du noen tips om hva det kan brukes til?

    Svar
    1. Ida

      Gøy å høre at dere er godt i gang med kraftkoking, og at det har resultert i god mat som ertesuppe 🙂 Du kan feks bruke fettet til å steke i, eller til ovnsbakte grønnsaker som trenger litt fett.

      Svar
  21. Oscar

    Hei,

    Kraftkoking virker langdrøyt og langtekkelig. Får man samme effekten av å kjøpe kollagenpeptider eller gelatin på boks. Fra tidsporten feks?

    Hjelper noen av disse på irritabel tarm eller er det bare tøys at folk har blitt bedre av kraftkoking?

    Svar
    1. Ida

      Hei 🙂 Fordelen ved å bruke kraft fremfor rent kollagen/gelatin på boks er at du også får i deg mye mineraler og vitaminer. Mange hevder å få bedre helse av å inkludere kraft i kostholdet sitt, og at det ofte hjelper på magen. Jeg har ikke noen god dokumentasjon på det foran meg nå, men du kan jo prøve å søke litt og se om du finner noen studier på det 🙂 Håper du får lyst til å prøve deg på kraftkoking, det er jo mye god smak i dette også!

      Svar
      1. Oscar

        Hei igjen,

        Vitaminer og mineraler får man enkelt ved å ta kosttilskudd eller fra annen mat. Eller er det noen spesialvitaminer i kraft som det ikke finnes i annen mat?

        Så foruten vitaminer og mineraler er det altså like enkelt å kjøpe gelatin på boks eller kollagenpeptider forstår jeg på ditt svar?

        Jeg lurer også på om det er noe fordel å koke kraft på storfe fremfor kylling. Jeg spør ettersom kylling kun trengs 6 timer med koking, mens storfe trenger 72 timer. Har storfe kraft noen bedre unike egenskaper som kylling ikke har? Eller til om med fisk som kun trenger 30 min.
        Jeg mener da er det jo mye enklere å lage kraft på fisk eller kylling som er mye mindre tidskrevende?

        Mvh,
        Oscar

  22. Marie

    Flott innlegg! Jeg får ikke lov av min brannkonstabelsamboer til å la komfyren stå på når vi er ute eller sover. Kan jeg lage kraften i slow cooker? 🙂

    Svar
    1. Ida

      Takk Marie 🙂 Ja, du kan gjerne lage kraften i slow cooker. Eller i en wonderbag som jeg alltid gjør, det er en slow cooker som ikke bruker strøm 🙂 Du kan lese mer om wonderbag i denne linken.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Profilbilde kan ordnes her.