Oppskrift

Oppskrift på grønnsaksvafler

Skrevet av
| 5 Kommentarer

Her kommer en oppskrift på næringsrike og kjempegode vafler som kan spises like godt til frokost som kvelds. De er mettende, gir deg langvarig energi og stabilt blodsukker.

Vaflene passer med alt mulig av pålegg eller tilbehør. Du kan for eksempel lage en god sandwich og ta med til lunsj!

Med pålegg som ruccola, tomat, laks og avokado blir det en super sandwich.

Grønnsakvaffel med salat og fisk

Vaflene er uten gluten, melk og sukker.

Ingredienser til grønnskasvafler

Visp først sammen eggene. Jeg lager røren med stavmikser, men å bruke miksmaster eller vispe sammen for hånd går også fint.

Tilsett forvellet spinat og bland sammen med eggene til en jevn røre. Tilsett de tørre ingrediensene og bland videre. Rør til slutt inn revet gulrot.

vaffelmix

La røren stå i 10 min.

Stekes i kokosolje eller smør i vaffeljern.

Legg de på en rist til avkjøling.

Vafler laget av grønnsaker

Hvorfor forvelle spinat?

Du lurer kanskje på hvorfor det står forvellet spinat i oppskriften. Jeg pleier å forvelle spinat før jeg bruker den fordi rå spinat inneholder en del oksalsyre.

Oksalsyren kan binde og hemme opptak av blant annet jern og kalsium. I tillegg kan for mye rå spinat virke irriterende på tarmen – så har man sensitiv mage kan det være ekstra greit å vite om dette.

Når man forveller spinaten fjerner man mesteparten av oksalsyren. Jeg forveller spinaten ved å putte den i kokende vann i kort tid, for deretter å ha den over i en sil og skylle den i kaldt vann. Jeg pleier også å presse ut mesteparten av vannet til slutt.

Når det er sagt skal du ikke være redd for å spise rå spinat i en salat i ny og ne, siden det skal godt gjøres å spise altfor mye rå spinat på en gang.

Vaflene kan lages både med og uten mel

I vaflene bruker jeg litt teffmel. Dette melet lages av bittesmå, næringsrike frø som kommer fra gressplanten Teff. Teffmel er naturlig glutenfritt, og er kjent for å ha et høyt innhold av proteiner med gunstig aminosyresammensetning. I tillegg er teffmel mineralrikt, og har blant annet mye jern og kalsium.

Når det kommer til å lage mat som krever at man bruker mel, er nok dette en av de største utfordringene ved å spise paleo. I paleooppskrifter brukes mye kokosmel og mandelmel istedet for mel laget av korn. For min del synes jeg kokosmel og mandelmel kan brukes til mye, men det er allikevel gøy å prøve seg frem med andre meltyper som kanskje er mer bakevennlige.

Teffmel kan nok strengt tatt ikke regnes som paleo, men jeg synes ikke man alltid skal velge råvarer ut fra om det er paleo eller ikke, selv om man har paleo som grunnmur i sitt kosthold. Det viktigste er å bruke råvarer med høyt næringsinnhold som kroppen din liker.

Ønsker du å lage vaflene helt uten mel kan du droppe å bruke teffmel – det fungerer også fint.

Mye forskjellig på dagens lunsjtallerken ? En god balanse av sunt fett, karbohydrater og proteiner – gir jevnt blodsukker, blir god og mett og får masse næring! Best sånn ??

A photo posted by Ida’s Paleo (@naturligvispaleo) on

Har du noen tips til hvordan du lager sunne og gode vafler? Del de gjerne i kommentarfeltet 🙂

Ida

Likte du artikkelen?
6 har likt denne artikkelen

Om Ida Jakobsen

Ida Jakobsen

Takk for at du er innom min blogg! Jeg er Ida, Oslo-jente med mastergrad i molekylær biovitenskap og lidenskap for god mat og helse. Håper du fant bloggposten nyttig og interessant. Jeg startet denne bloggen for å skrive om det jeg synes er spennende innen helse, kosthold og livsstil. Jeg setter stor pris på tilbakemeldinger eller noen ord, så legg gjerne igjen en kommentar. Du kan også følge meg på sosiale medier.

5 kommentarer

  1. Hei Ida!
    Disse var kjempegode! Jeg brukte bokhvetemel i steden for teffmel, og det gikk veldig bra. Disse vaflene blir helt klart en favoritt her hos meg fremover 🙂 Kan jeg dele oppskriften på bloggen min og legge ved link til deg? Hilsen Mari Maria

    Svar
    1. Ida

      Hei!
      Så hyggelig å høre at vaflene falt i smak! Bare å dele oppskriften på bloggen din, det blir jeg glad for! 🙂

      Svar
      1. Mari Maria

        Tusen takk! 🙂

  2. Berit

    Hei Ida, jeg har lest at kalsium hemmer jernopptaket. Hvordan er det da med råvarer som inneholder både mye jern og kalsium, som spinat og teff? Får kroppen tatt opp jernet fra disse matvarene?

    Svar
    1. Ida

      Hei Berit,
      Takk for interessante spørsmål! Siden både spinat og teffemel inneholder så mange andre næringsstoffer, enzymer og stoffer som både kan fremme og hemme opptak fra tarmen er jeg ganske sikker på at den totale effekten blir at man vil få i seg et bredt spekter av næringsstoffer kroppen trenger – deriblant jern og kalsium. Feks inneholder spinat C-vitamin også, noe som fremmer opptak av jern. Hadde det derimot vært snakk om å ta rent tilskudd av jern og kalsium blir man frarådet å ta disse samtidig fordi kalsium da kan hemme jernopptaket. Håper du synes dette var et oppklarende og logisk svar 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Profilbilde kan ordnes her.